Små komponenter får igång stora processer

Blickles styrhjul för transport- och sorteringssystem

Transport- och sorteringssystem vid logistikavdelningar och flygplatser måste uppfylla höga krav. Operatörerna förväntar sig att dessa ska vara tillförlitliga, med minimala driftsstopp, samtidigt som de förväntas kunna köras med allt högre hastigheter och belastningar. Blickle tillhandahåller ett brett sortiment av styrhjul ör dessa applikationer och de uppfyller även de strängaste kraven tack vare deras höga kvalitet och enastående mekaniska egenskaper.

Bud-, express- och paketbranschen växer snabbt. Detta beror till stor del på den ökade detaljhandeln på nätet, som upplever rekordmånga beställningar. Kunderna förväntar sig även snabbare leveranser än någonsin och leveranser samma dag är ett vanligt krav. Detta utgör påfrestningar för serviceleverantörer inom bud-, express- och paketbranschen, samt transport- och sorteringssystem i deras spretiga logistikavdelningar.

Internationella flygplatser står inför en liknande situation, med transportvolymer och antalet passagerare som ständigt ökar. Självklart förväntar sig passagerare att deras bagage ska nå rätt flygplan eller transportband snabbt och smidigt. Detta sätter mycket press på transport- och sorteringsteknologin. Det enda sättet att hantera denna utmaning är med hjälp av toppmoderna system.

Specialisering in i minsta detalj

Moderna transport- och sorteringssystem är mycket specialiserade, med varje detalj anpassad till specifika applikationer. Denna process börjar med att välja lämpliga styrhjul. Dessa små komponenter håller gods i rörelse på ett smidigt sätt i ett brett sortiment av transportörstekniksystem, såsom system som används vid logistikavdelningar, flygplatser, inom tillverkningsindustrin och gruvdrift. Experter skiljer mellan två typer av styrhjul: den första typen är kopplad till komponenter för att hålla dem på rätt spår. I detta fall är kontakten mellan hjul och styrspår frekvent med kort. Löphjul är ett annat alternativ. De kan bära en specifik, konsekvent belastning under en viss period och man kan återfinna dessa i t.ex. transportsystem för bagage eller paket.

“Länkhjul ställs inför flera olika krav eftersom de används för så många olika applikationer,” förklarar Maximilian Hoffmann, produktchef vid hjul- och länkhjulsspecialisten Blickle. “Påfrestningar och externa faktorer varierar mycket beroende på hur de används. De förhållanden som man kan se vid bagagesorteringssystem vid flygplatser, skiljer sig avsevärt från de förhållanden som man kan se vid bulkgodstransportörer inom gruvdrift.”

Hög kvalitet eller kostnadseffektivitet

Med detta i åtanke har Blickle utvecklat en omfattande portfölj av styrhjul som är perfekt anpassade för deras respektive användning. De finns tillgängliga i olika storlekar, material och lastkapacitet. Högvärdiga lösningar med en stål- eller polyamidfälg - såsom FTH - och FSTH-serien - rekommenderas för höga hastigheter och tung belastning. Hjulbanan för dessa länkhjul är tillverkade av det mångsidiga polyuretan-elastomeret Extrathane® från Blickle. De har följande egenskaper:

  • Låg ljudnivå
  • Lågt rullmotstånd
  • Skonar golvytan
  • Smetfri
  • Hög slitstyrka

FPOB-serien använder hjulbanor tillverkade av polyuretan-elastomeret Besthane® från Blickle, som erbjuder en ytterst låg nivå av rullmotstånd, samtidigt som den även kan hantera hög dynamisk belastning. Den utformades för applikationer under ogynnsamma förhållanden och är även hydrolysresistent. Detta innebär att regelbunden kontakt med fukt inte leder till snabbare slitage, vilket är fallet med andra material. Till skillnad från stål- eller aluminiumfälgar, är polyamidfälgen korrosionsbeständig. Detta gör styrhjulet särskilt lämpligt för användning utomhus.

Om ditt huvudfokus ligger på kostnadseffektivitet, tillhandahåller Blickle ett sortiment av ekonomiska lösningar, såsom FPO-serien, Förutom att vara extremt mångsidig, har denna serie hög bärighet och enastående kemisk beständighet. Hjulbanan är tillverkad av slagtålig polyamid som rullar mjukt. Blickles FPTH-serie med hjul och länkhjul använder en termoplastisk polyuretanhjulbana. Dessa är särskilt tysta och hydrolysresistenta, vilket gör dem lämpliga för användning utomhus.

Nya Vulkollan® länkhjul i standardsortimentet

Ett helt nytt tillägg till Blickles sortiment: FSVU-serien med en Vulkollan® hjulbana. Fördelarna med detta material inkluderar lågt rullmotstånd, hög dynamisk belastningskapacitet och låg ljudnivå. Förutom att de skonar golvytan och är smetfria, är hjulen och länkhjulen även lämpliga för att bära tunga belastningar vid höga hastigheter och över tröskelvärden. Om standardsortimentet inte räcket till, specialiserar sig Blickle även inom utveckling och tillverkning av speciallösningar.