Länkhjul för höga belastningar från Blickle

Över förväntan – både i bärighet och hastighet 

Länkhjul kan i allmänhet delas upp u två olika grupper: Länkhjul och fasthjul. Länkhjul är vertikalt svängbara vilket gör maskiner och utrustningar enkla att manövrera. En vridkrans ansluter länkbygeln till fästanordningen. Länkhjul kan levereras med olika låsanordningar om hjulens rotationsrörelser och/eller länkbygelns svängrörelse skulle behöva låsas.

Vi skiljer på följande typer av bromsar:

  • Bromssystem med låsning fram (stop-top, rad-stop)
  • Bromssystem med låsning bak (stop-fix, manuellt manövrerad rad-stop)
  • Fixerade bromssystem (ideal-stop, central-stop)

Fastsättningsmetoderna kan också varieras och den optimala varianten för ett visst användningsområde kan därför fortfarande väljas. Även om länkhjul som används vid höga belastningar vanligtvis levereras med en infästningsplatta, kan i vissa fall en fästanordning med tapp eller centrumhål i överdel vara det mest praktiska.

Allting är möjligt – standardlösningar och specialanpassade lösningar

Länkhjul för höga belastningar erbjuds också i många olika varianter. Bärigheten för länkhjul för höga belastningar är upp till 30 000 kg, med en hjuldiameter på upp till 500 mm och med en maximal bygghöjd på 675 mm. På begäran från kunden kan Blickle också tillverka kundanpassade speciallösningar för olika användningsområden världen över. Ett urval av de skräddarsydda lösningar som vi redan har tagit fram finns i avsnittet Success Stories.

Förutom att länkhjul för höga belastningar kan användas vid tunga laster kan de också användas vid högre hastigheter upp till 25 km/h. Jämfört med apparatlänkhjul eller transportlänkhjul är de mycket robusta för att kunna flytta vad som ibland är mycket tunga laster. Länkhjul med två hjul, så kallade dubbelmonterade länkhjul, används också för den här typen av arbeten. Typiska användningsområden är truckar, monterings- och transportsystem eller inom- och utomhusinstallationer av många olika slag.

Alla hjul för höga belastningar och länkhjul från Blickle testas enligt gällande DIN-standarder – i 4 km/h enligt DIN EN 12532, i högre hastigheter enligt DIN EN 12533.

Det rätta länkhjulet för höga belastningar för alla användningar

Länkbyglarna som beskrivs ovan kan i nästan alla situationer kombineras med de olika hjulen för höga belastningar. Hjulen, å sin sida, lämpar sig också för användning inom flera olika områden beroende på slitbana. 

Polyuretan-hjul, till exempel, imponerar med hög skär- och draghållfasthet, lågt rullmotstånd, hög dynamisk belastning och är mycket skonsamma mot golvet. Man skiljer på serierna Blickle Extrathane, Blickle Besthane, Blickle Besthane Soft and Blickle Softhane som b.la. har olika Shore-hårdhet.

Styrbara länkhjul för höga belastningar med gjuten polyamid eller polyamidhjul, å andra sidan, är mycket slagtåliga och har en särskilt hög bärighet. De passar särskilt bra till mjuka underlag och gör användare förtjusta med sin mjuka körning och mycket låga rull- och vridmotstånd. LSSD-GSPO 500K kan, till exempel, uppnå en bärighet på 30 000 kg. För att möjliggöra denna bärighet används ett fyrpunkts-vridkranslager, som också är vanliga på minigrävare.

Länkhjul för höga belastningar med elastisk eller superelastisk massivgummibana och plåtfälg är ett alternativ till luftfyllda länkhjul för höga belastningar. Den här serien för höga belastningar garanterar punkteringsmotstånd, underhållsfri drift under normala användningsförhållanden och god stabilitet med exakt styrning jämfört med luftfyllda däck.

Om hög bärighet är ett krav är det bäst att välja lämpliga länkhjul för höga belastningar med hjul i massivt stål. Belastningar på upp till 15 000 kg per länkhjul är inget problem för sådana hjul. Om du istället är ute efter länkhjul som går att använda i höga temperaturer, erbjuder Blickle varianter med grå gjutjärnshjul för höga belastningar. Dessa kan användas i en omgivningstemperatur på upp till 270 °C.

Flera mekanismer ligger till grund för att de fjädrande länkhjulen för höga belastningar imponerar på användare, bl.a. den patenterade skivfjäderkonstruktionen, en robust fjäderkonstruktion med stålfjäder eller inbyggt elastomer-fjäderelement, med lämpliga fjädrings- och dämpningsegenskaper för respektive användningsområde. Detta säkerställer att ömtåligt transporterat gods kommer fram säkert trots ojämna underlag. 

Sist men inte minst måste vi också nämna våra ”stora, men samtidigt små” minilänkhjul för höga belastningar. Även om bärigheten inte går att jämföra med de tidigare nämnda hjulserierna, är deras bärighet på upp till 350 kg fortfarande väldigt imponerande för hjuldiametern på 35 till 65 mm och totalhöjden på 52 till 90 mm. Kompakthjul kombinerar en mycket låg bygghöjd med hög bärighet. Som dubbelmonterade länkhjul kan bärigheten mer än fördubblas. Du kan hitta en sammanställning av våra kompakthjul i vår online-katalog.

Nedan hittar du en översikt över våra länkhjul för höga belastningar med olika typer av hjul och deras produktspecifika egenskaper:

Har du tappat bort dig bland alla länkhjul för höga belastningar? Då kanske Blickles produktkonfigurator kan hjälpa dig. Med den här funktionen kan du filtrera efter produktspecifika egenskaper och på så sätt minska det stora urvalet till bara några få intressanta produkter. Annars hjälper din kontaktperson dig gärna att välja rätt produkt under ett telefonsamtal.