Fokus på säkerhet

Blickles hjul och länkhjul främjar arbetssäkerheten i industriella miljöer

En säker och hälsosam arbetsmiljö är en grundläggande princip och rättighet i arbetet. Blickle bidrar i hög grad till att öka arbetssäkerheten med sina produkter. Säker förflyttning och inbromsning samt ett fast hållande av lasten minimerar huvudorsakerna till arbetsolyckor.

Varje dag är cirka 4 procent av alla anställda i Tyskland sjuka (källa: Förbundsministeriet för hälsa, BMG). Detta resulterar i gigantiska summor för den nationella ekonomin: 87,6 miljarder euro i förlorade produktionskostnader (lönekostnader) och 148,7 miljarder euro i förlorat bruttoförädlingsvärde i Tyskland 2019 (källor: Statista, BAUA). För ett företag innebär detta att värdefulla medarbetare saknas, att processer går i stå, att de kvarvarande medarbetarna belastas mer, vilket också ökar risken för olyckor och hotar med ytterligare sjukskrivningar.

Tyvärr är transportutrustning med för högt start- och rullmotstånd ofta orsaken till sjukdomsrelaterad frånvaro i form av muskuloskeletala besvär. Dessa är de vanligaste orsakerna till arbetsoförmåga, allvarlig funktionsnedsättning, begränsad arbetsförmåga och förtida funktionsnedsättning i världen (källa: Federal Institute for Occupational Safety and Health, BAUA). När en bil är i rörelse kan den snabbt bli en farlig projektil, beroende på hastigheten. Blickle delar in de potentiella farorna inom intralogistiken i tre områden beroende på transportmedlets rörelsetillstånd: Rörelse, inbromsning och stillastående. I alla dessa situationer bidrar hjul- och länkhjulsspecialisten till att öka arbetssäkerheten.

När man kör bil finns det redan många källor till fara under körning. Ett hjul med fotskydd skyddar mot skador som orsakas av fordonets hjul eller kastade föremål. Blickles kunder kan välja detta tillbehör till många svängbara- och fasta hjulserier.

Blickle ErgoMove im Einsatz

För att förhindra arbetsplatsolyckor är det också viktigt att föraren av en vagn alltid har kontroll när vagnen är i rörelse. Med Blickles trumbromsade hjul kan vagnens hastighet, till skillnad från konventionella låssystem, också minskas medan vagnen är i rörelse. Blickle erbjuder dessutom ett brett sortiment av svängbara och fasta hjul med dödmansfunktion för att ytterligare öka personskyddet. Dödmansbromsen har en bromskraft på över 600 Newton. I utgångsläget är bromsarna stängda och släpper först när de aktiveras aktivt. När det gäller elektriska drivsystem använder Blickles ErgoMove-serie elektromekaniska dödmansbromsar. Tack vare den automatiska bromslösningen med hjälp av en sensor som känner av händerna på handtagen är det endast möjligt att förflytta vagnen om föraren har båda händerna aktivt på vagnen. När ett handtag släpps bromsar vagnen omedelbart. Nödstoppet och klämskyddsfunktionen förhindrar dessutom tryck- och klämskador och uppfyller därmed de högsta säkerhetsstandarderna.

Arbetssäkerheten står inte bara i fokus när lasten flyttas och bromsas, utan även under vilofasen. Det är här som Blickles omfattande låssystem kommer in i bilden. Dessa är antingen integrerade direkt i hjulen som hjul- och vridskivelås eller kan också monteras flexibelt på vagnen som fristående enheter, t.ex. låsfötter. De är jämförbara med en klassisk domkraft och skiljer sig åt genom att de avlastar transportutrustningen utan att lyfta den. När låsfötterna aktiveras skapas ett kontakttryck på cirka 600 Newton mellan vagnen och marken. På så sätt garanterar de ett säkert fotfäste även vid tunga laster. Låskraften förblir alltid konstant, oberoende av den aktuella lasten.

Blickle har en elektriskt ledande version för nästan alla hjul och länkhjul i sitt sortiment, särskilt för skydd mot elektrostatisk urladdning. Den skyddar operatören av en transportanordning från smärtsam elektrostatisk urladdning och känsligt elektroniskt transportgods från skador. På detta sätt stöder Blickle också tillverkare av elektrisk och mekanisk utrustning i att uppfylla det europeiska direktivet ATEX (ATmosphère EXplosible).